vaistai.lt
Apie psichikos sveikatos skauduliusBeveik 70 proc. lietuvių mano, kad turintys psichikos sutrikimų asmenys yra pavojingi. Pernai Žmogaus teisių stebėjimo instituto užsakymu atliktame visuomenės nuomonės tyrime psichikos sutrikimų turintys asmenys yra įvardyti kaip labiausiai diskriminuojama visuomenės grupė mūsų šalyje. VšĮ „Psichikos sveikatos perspektyvos“ vadovė Karilė Levickaitė įsitikinusi, jog šių asmenų diskriminacija prasideda nuo juos pavadinti vartojamų sąvokų ir baigiasi teisiniuose dokumentuose.

Pradėti reikia nuo sąvokų
„Labai svarbu išsiaiškinti vartojamas sąvokas: psichikos sveikata yra emocinis ir dvasinis atsparumas, kuris leidžia patirti džiaugsmą ir ištverti skausmą, nusivylimą, liūdesį.

daugiau
Riebalų moterims ir vyrams reikia nevienodai Šiandien jau niekam nekyla noras prieštarauti išgirdus teiginį, jog mūsų gera savijauta priklauso nuo subalansuotos mitybos ir produktų maistinės vertės. Nors žmonių mitybos įpročiai ir poveikis organizmui priklauso nuo vartojamo maisto įvairovės, tačiau gali skirtis, atsižvelgiant į lytį. Puikus pavyzdys šioje situacijoje yra riebalai, kurių poreikis vyrams ir moterims yra nevienodas. Lina Viniarskaitė, privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja dietologė primena, kad moters ir vyro mitybos ypatumai pagrįsti skirtingu energijos poreikiu. Natūralu, kad vyrai, dėl aktyvesnio gyvenimo būdo, didesnio ūgio, kūno svorio bei raumenų  kiekio, sunaudoja daugiau energijos nei moterys, todėl jiems yra būtinas didesnis maisto medžiagų kiekis.
daugiau
Po sveikatingumo metų starto – 2014-ieji – sveikos šeimos ir vaikų sveikatos metaiSveikuoliai sausio 1 dieną tradiciškai pasikrikštijo atviruose telkiniuose – jūroje, ežeruose, upėse. Šiais metais ilgėdamiesi sniego ir ledų ant vandens, kai kas net šaldytuvus atsivežė į maudynes. Sausio 1 d. solidarizuojamasi su kitų šalių žiemos maudynių mėgėjais. Didelės maudynės nėra organizuojamos, bet kiekvienas niurkteli į vandenį  savo vietovėje. 2013-ieji buvo paskelbti Sveikatingumo metais. Duotas startas tęsiamas: 2014-uosius Lietuvos sveikuolių sąjunga paskelbė Sveikos šeimos metais. LR Seimas vėliau kiek siauresne prasme paskelbė  – Vaikų sveikatos metais. Žmonių, atkreipiančių reikiamą dėmesį į sveikatos tausojimo ir stiprinimo svarbą, vis daugėja.
daugiau
Visoje Lietuvoje sumažėjo sergamumas gripuUžkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 52-ąją šių metų savaitę  siekė 24,4 atv./ 10 tūkst. gyventojų. Palyginus pastarosios savaitės sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklį su 51 savaitės duomenimis, mažesnis sergamumas gripu ir ŪVKTI registruotas visose administracinėse teritorijose.  Nuo 2013 m. 40 sav. pradėti rinkti duomenys apie dėl gripo hospitalizuotus asmenis. 52-ąją metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo hospitalizuoti 7 asmenys, 3 iš jų vaikai iki 2 m. amžiaus, 4 - 2-17 m. amžiaus.
daugiau
Pasitelkus meną moterys skatinamos labiau rūpintis savo sveikataKovoje prieš vieną klastingiausių šio amžiaus ligų – vėžį – susivienijo medikai ir menininkai. Tuo tikslu Valstybinėje ligonių kasoje prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) pradėta eksponuoti fotografijų paroda, kurios tikslas – paskatinti moteris nemokamai išsitirti dėl gimdos kaklelio vėžio. Ji čia veiks iki vasario mėnesio, o vėliau bus perkelta kitur. Taip pasitelkus meną, tikimasi paskatinti dar daugiau moterų rūpintis savo sveikata, būti ryžtingoms, nebijoti kalbėti apie savo problemas ir laiku jas spręsti.
daugiau
Įvertinta žuvininkystės produktų sauga ir kokybėRuošiantis didžiosioms metų šventėms Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai atliko 190 tikslinių patikrinimų įvairiose žuvininkystės produktus tvarkančiose įmonėse. Apsilankius 99 didžiuosiuose šalies prekybos centruose, 39 parduotuvėse, 44 turgavietėse, 3 didmeninės prekybos sandėliuose, 5 gamybos įmonėse, buvo patikrinta daugiau nei 117 tonų įvairių pavadinimų žuvininkystės produktų (šviežių, šaldytų ir žuvų gaminių). Ypatingas dėmesys buvo skiriamas šių produktų saugai, kokybei ir ženklinimo informacijos atitikčiai.
daugiau
Kada kalėdinė dovana gali virsti liga?Specialistai perspėja, kad išpakavus aštrų kvapą turinčias ar iš suminkštėjusios plastmasės pagamintas kalėdines dovanas pirmiausia dėl jų naudojimo vertėtų pasikonsultuoti su žinovu arba išvis nenaudoti. Šie požymiai leidžia įtarti, kad, pavyzdžiui, kosmetika ar vaikiška lėlė turi vėžinius susirgimus galinčių sukelti kenksmingų cheminių medžiagų.

Ypatingas dėmesys – dovanoms iš Kinijos
Baltijos aplinkos forumas jau keletą mėnesių atsakinėja į vartotojų klausimus, susijusius su įsigytų  ar gautų dovanų ne maistinių produktų sudėtimi. Klausimai specialistams pateikiami socialiniame tinkle „Facebook“. Organizacijos atstovė Rita Norvaišaitė tikino, kad kai kada gyventojų nuogąstavimai iš tiesų pasitvirtina.

daugiau
Man skanu – mamai sveikaSeimas 2014-uosius paskelbė Vaikų sveikatos metais. Akivaizdu, vaikystės laikotarpis turi įtakos sveikatos rodikliams žmogui užaugus. Mamos pieno nauda jau neabejojama. Įrodyta, kad jis stiprina vaiko imunitetą, padeda jam optimaliai vystytis ir būti sveikam. Žindymas ir mamą, ir vaiką saugo nuo onkologinių ligų. Tyrimai skelbia, kad ši nauda tuo didesnė, kuo ilgesnė žindymo trukmė. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduoja mažylius iki 6 mėn. amžiaus maitinti vien tik mamos pienu ir žindymą tęsti iki vaikui sukaks dveji metai ar ilgiau.
daugiau
Ką rinktis – cukrų ar saldiklius?Energijos tvermės dėsnis teigia: energija iš niekur neatsiranda ir niekur nedingsta. Šis, vienas pagrindinių fizikos dėsnių, galioja ir kalbant apie mitybą bei kalorijas. Energiją gauname su maistu, o ką su ja darome – kiekvieno asmeninis reikalas. Kai kurie žmonės ją „paleidžia“ į aplinką sportuodami ar užsiimdami kitokia aktyvia veikla, kiti – kaupia energiją savo riebalinėse ląstelėse. Energija gaunama iš kalorijų, kurių turi kiekvienas maisto produktas. Tiesa, vieni produktai jų turi daugiau nei kiti, todėl savo sveikata ir svoriu besirūpinantys žmonės atidžiai žiūri, ką valgo.
daugiau
Kaip pesticidai susiję su endometriozeŠiuolaikinio pasaulio į aplinką išleidžiami teršalai kenkia ne tik įvairioms ekosistemoms,  kaupiasi gyvūnų organizme ir augaluose, bet gerokai paveikia ir mūsų, žmonių, sveikatos būklę. Iš aplinkos ir su maistu gaunami kancerogenai sukelia vėžinius pakitimus, miesto dulkės,  transporto teršalai – astmą ar lėtinę obstrukcinę plaučių ligą. Ir taip toliau. Štai naujausia informacija byloja apie dar vienų teršalų, pesticidų, grėsmę. Konkrečiau, apie pesticidų įtaką endometriozei išsivystyti.
daugiau
5051 - 5060 iš 5551 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  501 502 503 504 505 506 507 508 509 510  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos